Pälsen

2kommentarer

Novellen handlar om en man som heter Gustaf. Han jobbar som doktor men just nu har han inte så mycket patienter så han har dåligt med pengar och hans egen hälsa är inte heller den bästa. På grund av att han har så dåligt med pengar just nu så går han till sin vän John Rickardt för att låna pengar. Hans fru Ellen, som tidigare varit lite småkär i John innan hon gifte sig med Gustaf, har nu fått upp ögonen för John igen och börjar bete sig annorlunda mot Gustaf. I slutet av novell får man reda på att Ellen varit otrogen mot Gustaf med just John.

Varför texten just heter pälsen tror jag beror på att de var en sak som visade att man hade mycket pengar på den tiden och som lite gran gjorde så att man fick högre status. Det är mycket som händer kring pälsen under novellens gång, bland annat funderar Gustaf på om han kanske skulle ha köpt en så skulle han kanske haft de bättre ställt för människor skulle se på honom på ett annat sätt och behandlat han annorlunda.  Även i slutet i novellen spelar den stor roll eftersom när Gustaf kommer hem så har han på sig Johans päls och Ellen tror då att de är Rickardt, hon säger därför ”Gustaf är inte hemma” och kysser honom. Han förstår då att hon är otrogen mot honom.

Den här novellen är skriven på 1800 talet, de här märker man på att språket är gammalt, men även på att de använder släde istället för bil som vi gjort senaste tiden. Trotts att den är skriven för så länge sen så är de fortfarande läsvärd idag och det tror jag beror på att vi fortfarande kan relatera till den för att det idag finns andra statusprylar som pälsen var på den tiden. Det finns även olika samhällsskillnader även idag som vissas på olika sätt precis som i novellen.

/Josefine

2 kommentarer

Jesper

13 May 2013 10:03

Riktigt bra! Snygga reflektioner, Josefine!

Fanny

13 May 2013 10:17

Bra inlägg! Jag håller med om att pälsen bara är en symbol för pengar.

Kommentera

Publiceras ej