Fjärde inlägget

0kommentarer

Doktor Glas kom ut 1905 och skrevs alltså under det sena 1800-talet/tidigt 1900-tal. Under denna tidsperiod var realismen och naturalismen två stora litterära epoker.

Under realismen skrev man på ett ”verkligt” och detaljrikt sätt. Det var också okej att skriva om samhällsklasser som t.ex. underklassen dit sjukdomar, pengabrist och prostitution hörde till. Man beskrev omgivningarna detaljrikt och mycket baserades på vetenskap. Vissa säger att realismen speglade verkligheten.

Naturalismen å andra sidan ville som upplysningen - påverka, skapa debatt och undervisa. Naturalismen handlar även om det vardagliga livet.

Jag tycker att Doktor Glas är lite utav en blandning av dessa då man får följa huvudkaraktären genom hans vardagliga liv. Flera olika händelser och flera av Doktor Glas funderingar i boken väcker frågor och (som jag förstått det som) skapade debatt. Ett mycket bra exempel på detta är den fråga som själva boken kretsar kring och som står på baksidan av boken:

- Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Ofta tänker Doktor Glas på ett vetenskapligt sätt och vid ett flertal gånger reflekterar över olika sjukdomar och samhällsklasser. Ett exempel som jag tycker visar det här är när Doktor Glas gör ett hembesök till en kvinna som för länge sedan bönat och bett honom abortera hennes barn. När Doktor Glas anländer så tror han först att det är pojken som kvinnan och hennes make synts med som blivit sjuk. Den pojken tyckte Doktorn Glas var ett mycket vackert barn men när han sedan får träffa pojken som är sjuk så är det inte den vackre lilla pojken. Det är (förmodligen) det barn som kvinnan inte ville ha. Pojken beskrivs i boken ha en grav missbildning eller kanske någon typ av sjukdom som gör att han inte ser ut som alla andra. I boken står det då:

”- Det var inte den lilla vackra gossen som låg i den. Det var en annan, ett vidunder. Enorma apkäkar, hoptryckt kranium, små onda och slöa ögon. En idiot, det var klart vid första ögonkastet.”

Ett citat står med kort efter också som lyder:

”- När ett barn föds vanskapligt, dränker man det.”

Detta tycker jag visar att man inte ansåg att alla hade lika rätt att leva och det visar att man gör klasskillnad på människor.

En annan sak är att omgivningarna beskrivs väl och detaljrikt dock med få ord.

/ Johanna

Kommentera

Publiceras ej