"Det går an" del 5

2kommentarer

Författaren som har skrivit romanen "Det går an" heter Carl Johan Love Almqvist. Han föddes 28 november 1793, han studerade i Uppsala och därefter blev han ämbetsman i Stockholm. Under Almqvists levnadstid var han ämbetsman, lärare och författare.
 
Almqvist har fått en del kritik för hur han har lyft fram saker genom sitt skrivande, han såg på saker på ett sätt som många andra inte såg på det vilket kunde leda till att han fick en del kritik. Det är väl det som det handlar om i romantiken, att uttrycka vad man själv tycker och känner. Han skrev en uppsats som heter: "Om brottsliges behandling" där han talade om att han ansåg att brottslingen är sjuk och bör botas och ej straffad. Detta var ett utav hans sätt att se på saker ur en annan synvinkel, vilket han fick kritik för. Hans mest kända verk är Törnrosens bok, Amorina och Det går an. Almqvist skrev mycket efter känslan och inte förnuftet, i uppsatsen "Om brottsliges behandling" skriver han ur sin egen synvinkel. Under romantiken skulle författarna uttrycka sig själva och sina egna tankar, det gör Almqvist i hans verk. Han skriver utifrån sina känslor och tankar. I "Det går an" skriver Almqvist om kvinnans rätt mot den traditionella vigseln vilket trotsar upplysningens förnuftstro då han skriver om vad han själv känner och tycker. 
 
Almqvist skrev många verk under sin tid som har blivit ganska kända, han dog vid 73 års ålder år 1866.
 
 
//Fanny

2 kommentarer

Jesper

13 May 2013 10:11

Bra, Fanny! Känns det skönt att ha gjort alla inlägg nu? :)

Svar: Det känns jätteskönt!
gamlaromaner.blogg.se

Johanna

15 May 2013 10:12

Oj! Han hann med en del saker under sin livstid! Jag tycker att han verkar ha varit en modig man som skrivit vad han själv tycker och tänker. Och jag antar att "Om brottsliges behandling" handlar om en man, men sedan i "Det går an" så tar han ett slag för kvinnorna också vilket jag tycker är bra gjort av honom.

Kommentera

Publiceras ej