"Det går an" del 4

2kommentarer

Typiska drag för romantiken är just att isället för att grunda allt på förnuftet så handlar nu mycket om känslor, man låter känslorna styra istället för förnuftet. En annan sak som är typisk för romantiken är längtan, det kan innebära drömmar eller att vilja resa bort för man känner sig oftast inte nöjd med tillvaron.
 
Alla dessa exempel på vad romantiken innebär kan jag finna i boken. I princip hela boken handlar om resande, att komma bort till olika ställen. Det handlar även mycket om drömmar, förmodligen för att huvudpersonerna inte är nöjda med sin tillvaro. De berättar en del för varandra om drömmar som de har och saker som de vill göra. Det största epoksutmärkande draget som finns i boken är faktiskt att det handlar om känslor och inte förnuft. I boken "Candide" från upplysningen handlade det hela tiden om att göra val efter vad som var klokast att göra, samt göra val utifrån vad man har fått lära sig i livet. Nu när jag läser boken "Det går an" från romantiken gör huvudpersonerna sina val efter sina känslor, det är vad boken i stora drag handlar om. Huvudpersonernas tankar handlar ofta om vad som känns rätt och hur de ska handla utifrån det. 
 
 
//Fanny

2 kommentarer

Jesper

13 May 2013 10:05

Snyggt jämfört med att nämna Candide! Bra!

Josefine

15 May 2013 12:55

Superbra! Jag har också en bok från romantiken och den handlar även den om längtan och känslor istället för just förnuftet! Precis som Jesper sa så var det snyggt att ta med Candide!

Kommentera

Publiceras ej