Thérèse Raquin

3kommentarer

Romanen som jag har valt att läsa är Thérèse Raquin som är skriven av Émile Zola, och dess inledning som de första tre meningar var:

"I slutet av rue Guénégaud, när man kommer från kajerna, träffar man på passage du Pont-Neuf, ett slags smal, mörk korridor, som går från rue Mazarine till rue de Seine. Passagen är nittio fot lång och högst sex fot bred; den är belagd med gulaktiga, utnötta, i fogningarna lossnade stenhällar, som alltid utsvettas en stark fuktighet. Det skurna glastaket, som i räta vinklar täcker passagen, är svart av smuts."

Det som Émile Zola gjorde när han skrev de tre första meningarna, var för att bygga upp en spänning. Han beskriver allt så noggrant, så att man faktiskt kan se denna passage framför sig. Fast detta är inte det enda han gör, utan han skriver på ett sätt så man får känslan av att någonting kommer att hända där, något väldigt spännande och intressant, senare i romanen. På så sätt så får Émile läsarna att vilja läsa mer, att de vill veta vad som kommer att hända just i denna specifika passage.

//Jesper

3 kommentarer

Fanny

12 Apr 2013 09:33

Bra skrivet Jesper! Vilken bra bok du verkar läsa, ser fram emot att få se mer av boken :)

Josefine

15 Apr 2013 20:59

BRA blogginlägg!
håller med om att det verkar som att det kommer hända något spännande snart lite längre fram i boken, precis som i min roman.

Läraren Emma

29 Apr 2013 10:32

Riktigt bra reflektioner över bokens inledning, Felix! I dina kommande inlägg kan du även fundera över hur läsare ur bokens samtid tolkar berättelsen och bokens budskap och om du anser att detta på något sätt skiljer sig från hur vi läser och tolkar den idag.

Kommentera

Publiceras ej