Singoalla

3kommentarer

Jag har valt att läsa boken Singoalla av Viktor Rydberg. Boken inleds så här:
” På en holme i en av Smålands insjöar har legat ett slott, som länge tillhörde släkten Månesköld. Det utgjordes av flera sammanbyggda eketimrade hus och hade ett runt torn, uppfört av stora granitblock. Tornrummens enformighet mildrades av en glugg här och där med rundbåde och sandstenskolonnett.”
De allra första meningarna beskriver alltså bara omgivningen (slottet) och lite om de förflutna, att det är ett släkte som hette Månesköld som ägt slottet. Jag tror författare vill att man ska få en bild hur omgivningen ser ut men även för att man ska förstå att slottet kommer ha betydelse i framtiden och fortsätter man läsa i boken märker man att han fortsätter beskrivningen om de förflutna och omgivningen. Jag tror författaren gör det här för att bygga upp förväntningar om framtiden och så att man som läsare ska få en känsla av mystik om vad som har hänt där och vad som kommer hända. De här märker man även längre fram på första sidan då de står att slottet gömmer hemligheter om så väll fortiden och framtiden.

/Josefine

3 kommentarer

Fanny

12 Apr 2013 09:31

Bra skrivet! Ser fram emot att läsa mer om vad boken handlar om :)

Jesper

13 Apr 2013 11:33

Håller med Fanny, det är bra skrivet!
Jag får känslan av att något kommer att hända eller ha hänt i detta slott som du nämnde! Kommer vara roligt att få läsa vad som händer/har hänt! :D

Läraren Emma

29 Apr 2013 10:26

Riktigt bra reflektioner kring hur boken inleds och vilken effekt det får hos läsaren. Tror du att man läste och uppfattade berättelsen på samma sätt då (när boken först kom ut) än vad du som den moderne läsaren gör?

Kommentera

Publiceras ej