Pälsen

2kommentarer

Novellen handlar om en fattig man som har familj och kärlek och en rik man som inte har någonting annat än pengar. Doktor Henck är mannen som har familj och kärlek men ont om pengar och Richardt är mannen som inte har annat än pengar i sitt liv. De har känt varandra i princip hela livet, det var nämligen så att Richardt och Doktor Hencks fru hade ett förhållande tidigare men det ledde inte till ett giftermål. 
 
Jag tror att novellen heter "Pälsen" för att pälsen symboliserar pengar i novellen. En man valde pengar framför familjen och den andra mannen valde familjen framför pengarna. Pälsen gjorde Doktor Henck lycklig men endast för en kort stund, man får se tydligt i texten att pengar inte kan göra någon lycklig. Om pengar hade kunnat göra någon lycklig så hade aldrig Richardt fortsatt att träffa Doktor Hencks fru utan nöjt sig med sina pengar.
 
Novellen är förmodligen skriven under romantiken. Under romatiken handlade det mycket om att skriva efter känslorna, det var inte förnuftet som avgjorde vad som var rätt eller fel utan känslorna styrde det. Texten är fortfarande läsvärd idag eftersom det fortfarande finns kvar av detta i samhället. Olika samhällsklasser och valet mellan pengar eller lycka. Det finns kanske för många idag som funderar på olika val de ska göra, då tycker jag att denna text kan hjälpa till att välja. Texten berättar om hur lycka inte kommer ifrån pengar, vilket för många tror idag.
 
//Fanny
 
 

2 kommentarer

Jesper

13 May 2013 09:58

Bra! Har samma åsikter om textens innehåll som du! :)

Josefine

15 May 2013 13:03

Bra skrivet! Intressant tanke där angående pengar och pälsen, jag håller helt klart med! :)

Kommentera

Publiceras ej