"Pälsen"

2kommentarer

Novellen handlar om en läkare vid namn Gustav Henck, hans hälsa är inte så bra och eftersom han är läkare så vet han att han inte har så mycket tid kvar. Även fast han är läkare så har han lite pengar. Han är gift med Ellen, som han har märkt har på senare tid blivit kall och ovänlig gentemot honom. Hon vet kanske också att han inte kommer leva länge till. Häradshövdingen John Rickardt är Hencks vän. John Rickardt är en ungkarl som startat bolag och därmed blivit förmögen. Innan Henck gifte sig med Ellen så var Ellen förtjust i Rickardt men Rickardt friade aldrig då han inte ville gifta sig och sedan inte ha några pengar att försörja dem med. I slutet av novellen får Henck veta att Ellen och John Rickardt har en affär bakom hans rygg.

Pälsen är i denna tid en statusgrej. Har du råd med en päls så har man de bra ställt. Henck funderar också över ifall han hade haft en päls istället för en simpel överrock hade kanske hans patienter betalat honom mer. Han berättar också att innan John Rickardt hade sin päls hade Ellen inte tyckt om honom utan sagt elaka saker till honom men sedan Rickardt köpt sin päls hade hon slutat med det. Och när Henck kommer hem i Rickardts päls som han fått låna så ser hon inte i mörkret att det är hennes man utan viskar till honom:

-”Gustav är inte hemma ännu.”

Här får Henck reda på att hans fru har en affär med hans vän Rickardt.

Så jag tror att novellen heter Pälsen för att ha eller inte ha en päls är väldigt centralt i berättelsen. Om Henck hade haft en päls hade hans liv kanske varit helt annorlunda, han hade kanske tjänat mer, haft bättre hälsa, en fru som inte var otrogen osv.

Berättelsen är skriven på 1800-talet, saker som jag tycker är tidstypiska i berättelsen är bland annat att de har inga bilar utan kör med häst och droska.

Jag tycker att novellen var bra och att den fortfarande är läsvärd idag då den speglar vissa saker som är aktuella än idag. Som exempelvis det här med att pälsen var status i samhället då, idag finns det hur mycket saker som helt som skulle kunna vara status. Den visar också att det fanns folk som hade ett bra jobb men ändå hade dåligt med pengar, så är det än idag.
 
/ Johanna

2 kommentarer

Jesper

13 May 2013 10:01

Härligt, Johanna! Håller med dig!

Fanny

13 May 2013 10:11

Bra inlägg! Jag håller med dig, pälsen var bara en statusgrej som symboliserar pengar, men inte lycka.

Kommentera

Publiceras ej