"Pälsen"

1kommentarer

Denna novell handlar om två män, den ena mannen är doktor Henck och han har en familj som han älskar, men är tyvärr fattig. Medan den andra mannen, som heter Richardt, äger inget förutom pengar. Doktor Henck och Richardt har känt varandra mestadels hela sitt liv och innan doktor Henck blev tillsammans och gifte sig med sin fru, så hade hon haft ett förhållande med Richardt.

Namnet ”Pälsen” är ett ganska udda namn för en novell tycker jag, men i detta sammanhang så är pälsen en symbolisation för pengar. Novellen talar om hur en man väljer anse att pengar är viktigare än kärlek medan den andre väljer familj före rikedom. Då doktor Henck hade en päls, var han endast temporärt lycklig. Det berättar om att pengar kan få en att må bra för endast en stund och att pengar gör en inte lycklig. Om det skulle vara så att man blev så lycklig av att endast ha pengar, varför fortsatte Richardt träffa doktor Hencks fru? Det påvisar bara att han inte var lycklig med att bara ha sina pengar.

Mina tankar för vilken epok denna novell är skriven under, går emot romantiken. Varför jag tycker det är på grund av att romantiken i sig handlar mycket om att fokusera på kärleken och känslor, samt att de symboliserar med andra saker för att få sitt sagt. Det är precis det som novellen gör, att den talar om att kärleken är viktigare än pengar genom att symbolisera pengarna med en päls. Det här är även orsaken till att folk läser den fortfarande, den talar om att alla kommer behöva välja saker i framtiden och att bara för att ena vägen har mer pengar så betyder inte det att den vägen är den rätta. Sådant bör varje person ha i sin tanke.

// Jesper

1 kommentarer

Fanny

13 May 2013 10:12

Bra inlägg! Jag håller med dig om att pälsen bara symboliserar pengar och bara tillfällig tillfredsställelse, medan mannen som hade en familj kunde vara lycklig på det hela livet.

Kommentera

Publiceras ej