"Ett halvt ark papper"

2kommentarer

Denna novell av Strindberg handlar om en ung man som har förlorat sin fru nyligen. Det verkar vara ett ganska sorgligt dödsfall, med tanke på hur ung denna man var så måste hans fru har tagits ifrån sitt liv alldeles för tidigt. Det visas tydligt att hon har gått bort med tanke på hur sorgsen han är och nu har bestämt sig för att lämna deras gemensamma boende. Han nämner olika nummer ur en psalmbok vilket förtydligar att det är hans fru som har gått bort.
 
Genom att utgå ifrån ett anteckningspapper får man fram kärnan i det man vill berätta, de viktiga punkterna som man vill nå ut med. Man kan hålla sig väldigt saklig och lätt få läsaren att förstå vad man vill berätta, vilket Strindberg lyckas med. I detta fall är det en sak han vill få fram och därför använder han sig av detta, dels för att man ska få skapa sin egen bild men ändå få berättarens bild.
 
Jag får intrycket av att han skulle kunna göra allt för sitt äktenskap, vilket han gjorde. Även fast hans fästmö inte finns kvar så känner han sig nöjd, han ser det inte som att han måste finna en ny kärlek då han nämner att han har ägt det skönaste, som många andra inte har fått haft. Jag tror ändå att han vill få fram att äktenskap inte oftast är nödvändigt för man vet aldrig hur det slutar. Men så länge det varar kan det vara underbart.
 
 
//Fanny

2 kommentarer

Josefine

15 Apr 2013 22:52

Super!
Håller med om att det verkar vara ett väldigt sorgligt dödsfall med tanke på att de verkar va så ung. Även väldigt bra beskrivet om varför det är bra att utgå ifrån ett halvt ark papper!

Jesper

03 May 2013 10:47

Bra skrivet! Håller med dig helt och hållet

Kommentera

Publiceras ej