"Ett halvt ark papper"

3kommentarer

När Strindberg berättar att hyresgästen är en ung man med sorgflor i hatten, att han på ett halvt ark papper har en två år lång historia om saker han helst skulle vilja glömma, om ett människoliv, så förstår man att någon i hans närhet har dött. Senare i berättelsen får man bekräftelse på detta eftersom det finns ord som ”begravningsbyrå” och ”kista” skrivet på pappret.

Eftersom Strindberg utgår från detta pappersark så kan han kortfattat berätta historien om den unge hyresgästen och hans frus liv tillsammans utan att det blir för långdraget. Genom att nästan bara berätta om olika tidpunkter i deras liv så lämnar det utrymme till läsaren att själv tänka sig in i deras liv och man kan själv komma på ”detaljer” kring händelserna som är nedskrivna. Strindberg skrev kanske denna historia just för att han ville att man själv skulle fundera och få en bild över hur deras två år tillsammans var.

Jag får intrycket av att Strindberg vill förmedla att man ska vara tacksam och ta vara på tiden man har tillsammans med sina älskade för man vet inte hur länge det varar. Samtidigt tror jag att han vill förmedla att man ändå alltid kommer ha minnena kvar.

/ Johanna
 

3 kommentarer

Fanny

15 Apr 2013 09:57

Jag tycker att du beskriver texten riktigt bra och kan beskriva vad författaren vill få fram med detta. Det är ett bra syfte med texten som du nämner, att minnena alltid kommer finnas kvar, det är precis vad jag också tror att han vill få fram med texten.

Josefine

15 Apr 2013 23:03

Väldigt bra skrivet! Du beskriver allt på ett intressant sätt. Jag håller också med om det där men att minnena alltid kommer finnas kvar och att det är det han vill förmedla

Jesper

03 May 2013 10:50

Härligt Johanna! Tycker att du har helt rätt om det du nämner i sista stycket. Bra gjort!

Kommentera

Publiceras ej