DET GÅR AN

5kommentarer

Hej!
 
Jag har valt att läsa romanen "Det går an" av Carl Jonas Love Almqvist. Den inleds på följande vis: "En skön torsdagsmorgon i juli månad stömmade mycket folk förbi Riddarholmskyrkan i Stockholm, och skyndade utför backen emellan Kammarrätten och Statskontoret, för att i rättan tid hinna ned till Mälarstranden, där ångbåtarne lågo. Alla hastade till Yngve Frey, lupo in över landgången med snabbhet, ty tiden till avresan var redan slagen, och ångkaptenen kommenderade "främmande från bord". De främmande togo därföre ett kortvulet avsked av sina bortresande vänner och återgingo på stranden."
 
Detta är alltså strax innan en avresa ifrån Stockholm med ångbåt. Väl på båten ser man en ung dam som ropar efter sin moster som verkar vara försvunnen, hon hann förmodligen inte med båten med tanke på hur stressig miljön var precis innan avresan. Hela första kapitlet stöter jag på olika samhällsklasser på båten, men just denna unga dam är det inte riktigt någon som vet vilken samhällsklass hon kan tillhöra. Det är det en sergeant på båten försöker ta reda på genom att söka kontakt hos henne men blir hela tiden avvisad.
 
Det visas ganska tydligt med denna inledning att det var otroligt viktigt med titlar och samhällsklasser under denna tid. Detta hjälper mig att förstå det jag läste på baksidetexten lite tydligare, att detta nytänkande sätt om jämställdhet och självständighet som den unga damen på båten kommer att föra fram beror just på detta med titlar och samhällsklasser.
 
 
 
//Fanny

5 kommentarer

Felix

12 Apr 2013 09:32

Hej!
Bra blogginlägg, kul att se att någon läser samma bok som mig. Hoppas det kommer gå bra, ser fram emot att läsa mer!

Jesper

13 Apr 2013 11:27

Snyggt skrivet Fanny!
Kommer bli roligt att få höra mer om boken, den låter riktigt intressant just det där med samhällsklasserna och om den unga damens sätt att visa självständighet! Längtar av att få höra vad som händer!

Josefine

15 Apr 2013 12:17

Bra skrivet Fanny och roligt med första bilden!
Intressant att höra om olika samhällsklasser och det kommer bli roligt att höra om damens nytänkande om jämställdhet m.m.

Läraren Emma

29 Apr 2013 10:33

Verkligen bra skrivet, Fanny! Fortsätt så.

Johanna

15 May 2013 10:01

Bra Fanny! "Urklippet" du har med tycker jag du verkar ha tolkat bra trots att det är många ord som vi inte använder idag. T.ex. "kortvulet"!
Det här med samhällsklasserna är intressant också då det numer inte är så :)

Kommentera

Publiceras ej