Andra inlägget

3kommentarer

Jag får inte riktigt något grepp på stämningen såhär i början av boken. Det som jag upplever är att det börjar bli lite spänd stämning. Boken är uppbyggd på ett sådant sätt att man får följa Doktor Glas i ”vardagen” men den har även inslag ur hans dagbok. Doktor Glas har många inre konflikter som han kämpar med och jag känner att det är nu hatet för pastorn börjar växa alltmer.

En av de saker som han tänker och funderar mycket på är hur kvinnorna behandlas av sina män. Han har genom sina år som läkare fått många besök av kvinnor som velat göra abort, som jag uppfattar det så är det inte ett ingrepp som är tillåtet och som doktorn inte tycker är helt rätt eftersom att han som läkare har plikter. Å andra sidan ska kvinnorna måsta lida och föda fram ett barn som inte är önskat?

Man får ett ganska tydligt exempel av detta då det en dag kommer in en liten spröd kvinna som redan fött många barn och vars familj har det knapert med mat och pengar. Hon är med barn igen men känner att hon inte kan ta hand om ytterligare ett barn, hon gråter och ber att han ska hjälpa henne. Ett par dagar efter det kommer pastorns hustru till Doktor Glas för att hon vill ha hans hjälp. Hon berättar för doktorn att hon har börjat avsky sin man.

- ” Inte som människa, fortfor hon. Han är alltid god och vänlig mot mig; aldrig har han sagt mig ett hårt ord. Men han inger mig en så förfärlig motvilja.”

Hon vill att Doktor Glas ska hitta på att hon har en könssjukdom eller liknande och att det krävs avhållsamhet för att bota den och sedan tala med hennes man, pastorn, så att hon ska slippa undan sina äktenskapliga plikter.

Doktor Glas blir förbryllad över detta och ifrågasätter hur det kunnat bli så då de varit gifta i flera år och pastorn är ganska gammal så han borde inte ha så mycket ork till dessa så kallade plikter. Han frågar också om hon inte sagt ifrån men på detta hade pastorn svarat henne att Gud bara kommer ge dem ett barn om de försöker tillräckligt mycket. Detta gör Doktor Glas mycket upprörd och han lovar att hjälpa henne.

Ytterligare några dagar eller kanske en vecka senare är pastorns hustru åter på besök hos Doktor Glas. Denna gång ser hon dock inte nervös och skamsen ut längre, denna gång är hon blek och ser förstörd ut. Pastorn hade tagit henne med våld och sagt att det var hennes plikt. Plikten går före hälsan. Doktor Glas och pastorns hustru disktuterar sedan hur det kunde komma sig att hon gift sig med pastorn och hon berättar om sitt liv och sin uppväxt för Doktor Glas. När hon sedan går så tycker Doktor Glas mycket synd om henne och är mycket arg på pastorn. Han viskar:

-”Akta dig, präst!”

Ska Doktor Glas ge sig ut på krigsstigen? Det återstår att se…  

/ Johanna

3 kommentarer

Läraren Emma

29 Apr 2013 10:29

Vilket bra inlägg, Johanna!

Jesper

03 May 2013 10:30

Wow, vilken händelserik bok som du läser! Riktigt bra skrivet, man är nyfiken på att få höra vad som kommer att hända :)

Fanny

13 May 2013 10:09

Bra inlägg! Det verkar vara en bra bok som du läser.

Kommentera

Publiceras ej